Наполегливо про наполегливість.

Дек 27 • Библейские персонажи • 349 Просмотров • Комментариев к записи Наполегливо про наполегливість. нет

GD Star Rating
loading...

Бажаючи пізнавати Бога та служити Йому, не раз зустрічаємось з необхідністю проявляти наполегливість та постійність. Чимало прекрасних починань закінчились на стадії вступу, або ще гірше при самому кінці, але так і не були завершенні.
В багатьох провінційних містах «красуються» недострої: одні мають стіни, другі вже кришу, а треті майже були готові до здачі. У всіх них поки один вирок – непридатні для експлуатації.
Духовні починання на жаль нерідко виглядають як недострої. Нам бракує чи то відваги, чи то розуміння, чи просто елементарної наполегливості щоб завершити необхідне.

Серйозне слово.
Що приходить на розум коли думаєш про наполегливість? Зусилля. Втома. Безперервність. Невідступність.
Саме наполегливі люди добиваються успіху, змінюють світ і є просто щасливими людьми.
Тому хочеться наполегливо поговорити про наполегливість: як і наскільки бути наполегливим.
Тим більше, що сам Бог признає наполегливість як чесноту. Розповідаючи притчу про несправедливого суддю, Христос позитивно оцінив наполегливість вдови: «чи ж Бог в оборону не візьме обраних Своїх, що голосять до Нього день і ніч?» (Лук.18:7)
Завзяття Авраама у проханні помилувати жителів Содому, Бога потішило : «Не знищу й ради десятьох.» Бут.18:32
Список можна продовжувати і приємно, що є ким і чим. Головне, щоб не стерлись грані між розумінням наполегливості і впертості.
В тлумачному словнику української мови читаємо:
Наполегливий: завзятий, стійкий, непохитний у здійсненні, досягненні певної мети.
Впертий: наполегливий, настирливий, стійкий, твердий. Запеклий, невиправний. Який намагається все робити по-своєму, наполягає на своєму, інколи наперекір здоровому глузду; непоступливий.
На перший погляд це синоніми — близькі за значенням слова. А придивись пильніше, копни глибше, глядь – різні речі.
І щоб добре загострити цю тонку грань, подивімося на досвід ще одного біблійного персонажа.
Валаам.
Вперше ми зустрічаємось із цим пророком на сторінках книги Чисел. Ізраїльтяни вийшли із Єгипту з великими чудесами. Через свою впертість вони отримали ще 40 років для подорожей пустелею, щоб навчитися смиренню і довіри до Бога. Деякі царі не хотіли щоб маршрут мандрівників проходив територією їхніх володінь, тому вони починали воювати із цими біглими єгипецькими рабами. Проте Балак, моавський цар, виріши діяти не традиційними методами: навести прокляття на цей народ, скориставшись послугами провидця Валаама, який проживав у сусідній державі.
Про Валаама йшла слава як того, з ким говорить Всевишній, і кого він благословить, той буде благословенний, а кого прокляне, буде проклятим. Тому цар був готовий щедро заплатити за потрібну послугу. В більшості, людям простіше будувати відносини на рівні «я тобі,- ти мені» і навіть у духовних речах вони шукають ціну питання .
Не зволікаючи вельможі Моаву та Мідяну прийшли до прозорливця зі щедрими дарунками і переказали йому слова царя. По ідеї, Валаам мав би відразу ж відіслати цих послів, оскільки добре розумів, що єврейський народ , від самого Єгипту, був під Божою охороною і Бог не допустить нікому і нічому нашкодити тим, кого Він обрав для Себе. Однак пророк бере відстрочку до ранку в надії, що зможе домовитися з Богом, оскільки ставки високі. Та на ранок він розчаровано відправляє посланців зі словами: «відмовив Господь позволити мені піти з вами», аргументуючи відмову, так би мовити, впертістю Бога, не відкриваючи істинної причини.
Досадно… А може потрібно було сильніше просити, довше, наполегливіше? Напевно потрібен серйозний аргумент, щось таке, що потрібне і для Бога: велика публіка для проповіді! Точно! Це так ефектно: пророк стоїть на високій горі і проповідує на фоні пустелі, заповненої народом Ізраїля, Моаву та Мідіяну . Це була б найграндіозніша євангелізація з найнеймовірнішим результатом!.. але можливості втрачені… Чи не втрачені? Невже вони повернулися?!! Так!
Після того як до Валаама знову прийшли ще знатніші вельможі із ще більшими дарунками, він проявляє не аби яку наполегливість, щоб подолати впертість Бога і зробити Йому шалену послугу. І, о, диво! Господь поступається і каже: «Іди».
— Так, Боже, я знав, що Тобі сподобається моя креативна ідея! І те, що зараз ставки виросли — лише підтверджує, що Ти благословляєш мене! Як добре, що Ти не відпустив мене першого разу! Це буде неперевершено! Я вже знаю як все зробити!,- пророк був готовий стрибати від щастя .
-Але тільки те, що Я промовлятиму до тебе, — те зробиш,- пролунала Божа настанова.
– Ну, звича-а-а-йно. Звича-а-а-йно я зроблю все, що Ти скажеш. Я завжди-и-и роблю те, що Ти кажеш. То я вже піду?
Подивімось пильніше на Валаама. Чому він проявляє таку сильну наполегливість? Апостол Петро точно діагностує — «полюбив нагороду несправедливості»(2Пет.2.15). Не Божу волю Валаам хотів так наполегливо проголосити,ні, йому вже марився «повний свій дім срібла та золота» (Чис.22:18)
І боячись кліпнути очима, щоб, бува, не зникло «видіння», отак з відкритими очима, але сліпий пророк гнався за мрією, не чуючи повеління і не зважаючи на те, що відбувається навколо.
І лише після діалогу з ослицею прозорливець прозріває: він — впертий, а Бог- наполегливий!
Бог терпляче, безперервно і наполегливо намагається привести Валаама до свідомості, показати йому істинність його мотивів і цінностей, що є важливішим від усяких благодіянь. А він, Валаам, наперекір здоровому глуздові, настирно і вперто наполягає на своєму .
Скритий корисний мотив, як більмо на оці , не дозволяв Валаамові бачити реальності: хто є хто?
Ніякі благі аргументи не «куплять» Бога, що зрить у саму душу і читає помисли сердечні. Він прекрасно розуміє, що цей вагомий аргумент ні що інше, як замилювання очей, відкупне: і Тобі добре, і мені добре.
Неможливо одночасно служити двом панам: і собі, і Тобі. Потрібно визначитись: не обманювати, і не обманюватись. Інакше… повернімося до Валаама: то яким був результат наймаштабнішої і найграндіознішої євангелізації? Де успіх? У Валаама в кишені. А як же натхнена проповідь і проголошенні благословіння? Вони перетворились на прокляття, тому що ложка дьогтю псує бочку меду.
Винагороду потрібно було відробити, тому креативщик придумав новий план, який спрацював ідеально, і замовник залишився задоволеним. Ось як потрібно вміти, три сторони — і всім догодив, але це вже інша тема. А зараз про те , що так сумно закінчилось, хоч обіцяло бути вдалим і яскравим.

Тонка грань.
Наполегливість і впертість — тонка грань. Але вона є. Для відкритого ока і чистого серця вона добре помітна. Проблеми виникають у тих, хто носить в серці скритий корисний мотив, котрий, як дим, виїдає очі і позбавляє зору, а згодом — і життя, як це сталося із Валаамом. Кінець його був передчасним і наглим: «А Валаама, Беорового сина, чарівника, Ізраїлеві сини забили мечем серед інших, яких вони побили.» (Iс.Нав.13:22)
Чи не тому Давид молився : «Випробуй, Боже, мене, і пізнай моє серце, досліди Ти мене, і пізнай мої задуми, і побач, чи не йду я дорогою злою, і на вічну дорогу мене попровадь!»(Пс.138:23,24)

Сергій Соя

Наполегливо про наполегливість., 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

« »