Задоволені потреби

Дек 11 • 01 • 82 Просмотров • Комментариев к записи Задоволені потреби нет

GD Star Rating
loading...

Задоволені потреби.

(Фил.4:19)

Як би у вас було багато грошей, на що ви потратили б їх?  Мабуть на закриття тих прогалин на які якраз трішки не вистарчає. А потім, швидше за все, почали б втілювати давні мрії.

map490Пригадую, ще в садочку мені розповідали казку «Цветик — семицветик» Валентина Катаєва. Історія про те, як дівчинка відриваючи пелюсточку могла загадувати бажання, яке вмить виконувалось. Спочатку це були бублики, які вона прогавила,  потім ваза, яку вона встигла розбити, потім їй захотілось на північний полюс і назад, опісля захотілось володіти всіма іграшками на світі, також і це не сподобалось. В неї залишилась одна пелюстка яку вона віддала для одужання хлопчика.

hochuПро що ти мрієш?

По великому рахунку не потрібно бути дипломованим психологом щоб по мріях визначити типаж людини. Про субсидію, нові зуби мріють люди похилого віку, про нове авто, кращу роботу, вищу посаду мріють в середньому віці, про хорошу освіту і перспективну роботу – мріє молодь, про планшет і комп – мріють підлітки, а діти, мабуть  стали б власниками кондитерських фабрик.

Тепер питання богословське. Мрії людини, до якої категорії можна їх віднести:до духу, до душі, чи до тіла?

В Галат.5.17 Павло запевняє «бo тілo бажає прoтивнoгo духoві, а дух прoтивнoгo тілу, і супротивні вoни oдин oднoму».

Таким чином мрії людини знаходяться або в зоні духа коли вона любить, радіє, зберігає мир, терпить, проявляє доброту, милосердя, віру, лагідність та віру  (по Гал.5.22,23). Або в зоні тіла коли людина займається ідолослужіння, чарами, коли вона ворогує, свариться, заздрить, гнівається, сперечається, полюбляє  п’янки, гулянки і подібне до нього(Гал.5.19-21).

То як мрії впливають на душу? Вони її формують,- або збудовують, або руйнують.

Піраміда потреб.

Ще в 1943 році вчений Аврам Маслоу вивчаючи потреби і мрії людини, систематизував їх у піраміду потреб. Згідно його припущення в основі людської життєдіяльності лежить базова потреба фізіологічного задоволення, до якої вчений відніс дихання, їжа, вода, секс, хоча він виокремив термін інтимність і відніс його в категорію соціальних потреб. Коли людина бодай частково задовольнила базові потреби, вона буде прагнути задовольнити потребу в безпеці, потім соціальну, опісля потребу в повазі, а вже аж на вершині – потребу в самовираженні до складу якої входить творчість, моральність та вміння вирішувати проблеми.

Очевидно що на думку деяких вчених так і виходить, що духовність це категорія захмарної величини до якої можуть досягнути лише «вибрані».

Досвід багатьох із нас показує, що Бог обирається не по залишковому принципу. Тобто, вже є все, і залишилось тільки про Бога подумати. А навпаки,- по принципу пріоритетності – перш за все Бог.

У псалмі 17 Давид говорить, що в тісноті своїй він кликав до Господа, до Бога свого він взивав, і як результат – Господь почув його зойк (Пс.17.7). Він не чекав коли поїсть, виспеться, оточе себе муром із бетону і хороших друзів, а тоді аж призве Господа. Навпаки, саме в проблемах Давид кличе до Господа.

Унікальним у цій темі буде і псалом 22 де псалмист називає Господа своїм Пастирем, який знає як задовольнити усі потреби: і фізичні — пасовиська зелені і тиха вода, і безпека – шлях через долину смертної тіні, і соціальні – у вигляді приготовленої трапези, і самореалізації – чаша як надмір пиття повна добра та милосердя, і вираження вдячності – пробування в домі Господньому довгі часи.(Пс.22.1-6).

Ви знаєте Пастора.

Пригадую одну ілюстрацію, яку чув про Небесного Пастора. На одній вечірці де було багато людей, одного актора попросили щось продекламувати. Він, повний емоцій, з натхненням прочитав псалом «Господь то пастир мій». Після виступу всі аплодували, захоплюючись талантом актора. Потім попросили щоб і старенький пастор щось процитував із Біблії. Він тремтячим голосом розповів цей самий псалом. Після завершення в залі була повна тиша. Актор підійшов до пастора і сказав: «Я знаю псалом 22, а ви знаєте Пастора».

Спочатку Бог.

На сторінках Святого Письма записана історія, яка показує принцип залежності від Бога. Після оголошення посухи пророк Ілля отримує наказ від Бога йти в Сарепту сидонську до вдови яка мала його годувати.(1Цар.17.9-16) . Складається враження, що вдова повірила на слово Іллі, принісши йому воду і хліб. Однак при читанні вірша 9 стає зрозумілим що ця жінка сама вже отримала наказ від Бога «Я наказав одній вдові». І тепер, при словах пророка, вона ще раз переконується в правильності почутого.

Так само Бог діє і в питанні спасіння. Дух Божий свідчить у серці і це ж свідчення підтримує Церква.(Об.22.17). На кожному, хто почув це свідчення вже лежить відповідальність, щоб як вдова покоритись слову Божому.

Виповнить (рос.-восполнит)

Слово «виповнить», яке використано в Флп.4.19, несе ідею компенсації витраченого і наповнення аж через край. Филип ‘яни, підтримуючи служіння Павла, зазнали матеріальних втрат. Однак апостол благословляє їх і запевняє, що Господь надолужить усяку їхню потребу. Зверніть увагу не забаганку чи мрію, а саме – потребу.

Висновок.

В основі усіх потреб лежить потреба в Богові. Ісус Христос запевняє, що без Нього ми нічого не можемо чинити.(Ів.15.5). Апостол Петро в 1Пет.5.6,7 закликає до двох важливих речей. Перша – покоритись під міцну Божу руку, і друга – покласти на Нього усю нашу журбу, бо Він опікується нами.

Сергій Соя.

 

Також можна чатати іншу тему «Наполегливо про наполегливість», автор Сергій Соя.

Задоволені потреби, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

«