Святі місця, свята земля, — в Біблії і сьогодні

Июн 30 • Ошибки современного христианства • 791 Просмотров • Комментарии к записи Святі місця, свята земля, — в Біблії і сьогодні отключены

GD Star Rating
loading...

Святі місця, свята земля

Сьогодні в багатьох християнських конфесіях прийнято здійснювати паломництва по святих місцях і до святинь: мовляв, певні ділянки землі, будівлі та предмети найбільш цінні для Господа, тому вони зцілюють віруючих і очищають їх характер.

Святі місця, свята земля

І звичайно, історичні церкви стверджують, що культ шанування святинь повністю заснований на вченні Біблії. Давайте разом це перевіримо.

У Біблії згадуються святі місця, але, виключно в розумінні слова «святість», як місце, відокремлене Господом для будь-яких цілей або відмінне приналежністю Йому.

Перше святе місце, згадуване в Писанні, — біля палаючого тернового куща. Мойсей пас овець і підійшов до гори Хорив. Там він побачив палаючий кущ, зацікавився і хотів підійти до нього, щоб ближче розглянути це чудове явище. Але його зупинив голос з неба:

«І сказав Він: Не зближайся сюди! Здійми взуття своє з ніг своїх, бо те місце, на якому стоїш ти, земля це свята!» (Вих. 3:5, див також Дії. 7:33).

Потім, Ангел Божий представився і розповів Мойсеєві про його місію. Ніде потім в Біблії не говориться, що вся гірська місцевість Хорив, включаючи її північну височину Синай, де між Богом і євреями був укладений заповіт, є святим місцем, підходячи до якого потрібно знімати взуття. Свята земля була біля тернового куща і на горі Синай тільки в момент перебування там Бога (див. Вих. 19:23). Аналогічна ситуація сталася з Ісусом Навином у міста Єрихон:

«І сказав вождь Господнього війська до Ісуса: Скинь взуття своє з своїх ніг, бо це місце, на якому стоїш ти, святе воно! І зробив Ісус так.» (Іс. Нав. 5:15).

Далі в Священному Писанні більше не згадується свята земля у Єрихону. У всіх подібних випадках, Господь не закликав повертатися на місце Його з’явлення і шанувати його.

Святим у Біблії, також називається місце розташування святині — скинії, а потім храму:

«… стале цілопалення для ваших поколінь при вході до скинії заповіту перед Господнім лицем, що буду там відкриватися вам, щоб говорити до тебе там. І буду відкриватися там Ізраїлевим синам, і це місце буде освячене Моєю славою.» (Вих. 29: 43).

«Ось закон про хлібну жертву: Ааронові сини принесуть її перед Господа до жертовника … а решта з неї їстимуть Аарон та сини його, прісне буде їджене воно в святім місці, на подвір’ї скинії заповіту будуть їсти її» (Лев. 6:19).

Святими Святе Письмо іменує також і місто Єрусалим, в якому був храм Господній, і гору Сіон, на якій розміщувалася частина Єрусалиму (див. Іс. 10:32) і стояв храм (див. Пс. 64:2, Пс. 83:8 .

«Збудися, збудись, зодягнися, Сіоне, у силу свою, зодягнися у щати пишноти своєї, о Єрусалиме, о місто святе…»(Іс. 52:1).

«Я помазав Царя на Сіон, святу гору Свою» (Пс. 2:6 див. також Неєм. 11:1, Мт. 4:5, Пс. 86:2, Зах. 8:3, Іс. 27:13 , Іс. 56:7, Іс. 64:10, Іс. 66:20, 2 Сам. 5; 7, Дан. 9:16).

Інших місць святими Біблія не називає. Тобто Священне Писання згадує всього кілька святих місць на землі. І вони дійсно в той час були або освячені присутністю Бога, або виділені Їм серед інших для якихось важливих цілей. Що стосується інших місць, позначених якимись важливими подіями в житті єврейського народу, то до них ніколи не застосовувався термін «святість»:

«І сказав Господь до Ісуса: Сьогодні Я зняв з вас єгипетську ганьбу. І назвав те місце ім’ям: Ґілґал, і так є аж до цього дня.»(Іс. Нав. 5:9).

«І зажурився Давид, що Господь вразив Озу. Місце це і донині називається: «ураження Ози» (2 Сам. 6:8, з рос перекладу).

«…коли взавтра запитають ваші сини, говорячи: Що це в вас за каміння? 7 то скажете їм, що була відділена йорданська вода перед ковчегом Господнього заповіту, коли він переходив в Йордані, була відділена йорданська вода. І будуть ті каміння за пам’ятку для Ізраїлевих синів аж навіки.» (Іс. Нав. 4:6,7, див також Вих. 15:23, Іс. Нав. 5:3, Іс. Нав. 7:26, Суд. 15:9, 1 Сам. 7:12).

Ці місця є лише пам’ятними, щоб допомогти єврейському народу запам’ятати досвід спілкування з Творцем. До них, як і до місць освячених колись , де являвся Господь, Біблія не вимагає шанування і не наказує їх відвідування для отримання зцілення і т.д. Євреї цінували «святі» і пам’ятні місця, але поломництва до них, схожі на прийняті сьогодні у традиційному християнстві, вони не скоювали. Бог — Живий, тому святе лише те місце, де Він зараз перебуває. Це може бути будь-який куточок нашої планети, адже Творець сказав: «Моя вся земля» (Вих. 19:5) — кімната, в якій ми молимося, так як Бог нас там чує і бачить: «Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно »(Мф. 6:6); молитовний будинок, в якому зібралися віруючі, адже Господь каже:« Де двоє або троє зібрані в Моє ім’я, там Я серед них »(Мф. 18:20); навіть під деревом, де ви думаєте про Господа: «Коли ти був під фіговим деревом, Я бачив тебе» (Ін. 1:48).

Підготував: Павло Омелянчук

Святі місця, свята земля, - в Біблії і сьогодні, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Комментарии закрыты.

« »