Трійця. Піонери адвентизму викривали Трійцю?

Фев 4 • АСД • 409 Просмотров • Комментариев к записи Трійця. Піонери адвентизму викривали Трійцю? нет

GD Star Rating
loading...

Трійця. Піонери адвентизму викривали Трійцю?

Запитує Олег
Відповідає Василь Юнак , 21.09.2013
Олег пише: Шановному В. Юнаку питання . Я не є свідком «Сторожової вежі». Адвентизм заперечував догму трійці як помилковий. Піонери адвентизму викривали трійцю , поки вона міцно не осіла в 1931 році в нашій церкві. А в 1980 р. не стала догматом . Ваші аргументи не спроможні довести. Але питання в іншому: кому молився Ісус , якщо Він Бог Всемогутній ? Чи помирав Син Божий? Якщо ні, то де була Його душа? Чому ви апелюєте небіблійними термінами: трійця , Бог, дух святий , триєдність , Бог Син і т.д.?Вітаю Вас, брат Олег!
Наскільки я розумію , Ви є прихильником тієї групи адвентистів , які відмовляються від триєдності Бога на підставі віри піонерів АСД , вірно? Про доказовість аргументів я зараз сперечатися не буду , тому, що Ваші твердження голослівні. Під враженням декількох брошур Ви стали перекручено дивитися на історію адвентизму . І тому я не знаю , що краще зробити — акцентувати на історії Церкви АСД або відповідати на Ваші конкретні питання ? Мабуть, я зараз відповім на Ваші запитання тезово , не наводячи аргументів. А потім Ви задасте конкретні питання , на які Ви хочете отримати аргументовані відповіді . Так буде краще , тому, що зараз Ви задали дуже багато різних питань , і відповідати на всі аргументовано — занадто об’ємно і за часом і по тексту.
Отже , по порядку: 1. Адвентизм Сьомого Дня НІКОЛИ не заперечував догмат трійці як помилковий! Окремі піонери АСД дійсно публікували статті проти окремих уявлень про трійцю . Однак, тут варто акцентувати два моменти: а ) у піонерів АСД не було єдиної думки про природу , походження і божественності Ісуса Христа , так само як і не було єдиної думки про природу і божественності Святого Духа. У своїх публікаціях вони сперечалися не тільки з вченням про трійцю, але також і один з одним; б) до 1892 року у Церкви АСД взагалі не було єдиного набору доктрин. А той , який вперше був представлений офіційно в Щорічнику Церкви АСД під редакцією Урії Сміта , представляв доктрини про Бога Отця і про Ісуса Христа так , щоб вони не суперечили ні переконанням тих , хто сприймав триєдність Бога , ні переконанням тих , хто триєдність Бога заперечував.
2. Ваше твердження про те , що Піонери адвентизму викривали трійцю буде вірним лише в тому випадку , якщо Олену Уайт не зараховувати до піонерів адвентизму . Олена Уайт НІКОЛИ не зробила ЖОДНОЇ заяви проти трійці , однак ЗАВЖДИ де тільки було доречно , говорила на користь того , що Отець , Син і Святий Дух — три божественні особистості . Причому , в наших бібліотеках збереглася достатня кількість прижиттєвих видань книг і статей Олени Уайт , що не дозволяє бажаючим стверджувати про нібито внесені пізніше зміни в її праці .
3.Спроба сказати про те , що нібито вчення про триєдність Бога було введено у вчення Церкви АСД тільки до 1930 років спростовується молитовними читаннями 1907 року, які в усьому світі одночасно були присвячені саме твердженням вчення про Святого Духа, як про Третю Особистість Божества , причому тексти цих молитовних читань доступні в оригінальних виданнях 1907 р. як англійською (у журналі Рев’ю ) , так і російською (у журналі Маслина ) мовами , і це було за життя Олени Уайт з використанням цитат з Духа Пророцтва.
Таким чином , якщо вчення про трійцю і «осіло в нашій церкві міцно «, то не в 1931 році , а в 1907 році. До речі , в той же час і припинилися публікації в Щорічнику АСД складеного Урієм Смітом списку доктрин .
4. Я не можу собі уявити , як це вчення про трійцю в Церкві АСД стало догматом в 1980 -му році. Для того великого числа віруючих , які прийшли в адвентизм в результаті масових кампаній 1990- х років це може здатися правдою. Але для мене , ще в 1970 -му році я знав всі адвентистські доктрини. Ваша заява звучить більш ніж дивно. Скільки я себе пам’ятаю , я ніколи не чув жодної проповіді і жодної бесіди служителів (а в нашому будинку постійно збиралися служителі Церкви АСД з різних місць Радянського Союзу) , в яких вчення про триєдність Бога хоч якось піддавалося сумніву . Вперше я почув про це тільки в 1995 році , коли тисячі антитринітарних брошур було поширено серед делегатів і гостей з’їзду ЦК в Утрехті . Більше того , уважно вивчаючи періодику Церкви АСД в Росії за всі роки , я виявив , що серед російськомовних (і німецькомовних теж) адвентистів антитринітарні ідеї НІКОЛИ не з’являлися у пресі від самого початку проповідування Адвентистської вістки на території Росії, тобто з 1886 року і до кінця 1990 х .
Це факти історії , і я можу представити конкретні підтвердження цих фактів по додатковому запиту , хоча все це досить представлено у відповідях на нашому сайті , так само як і в двох моїх публікаціях — збірнику матеріалів про трійцю і останнім незавершеним рукописом , який вже розміщений в інтернеті .
А тепер я представлю тезово відповіді на ваші питання . Знову таки , аргументовано буду відповідати на них тільки за конкретним запитом з причини об’ємності матеріалу.
Але перш ніж відповідати на ці питання , я хотів би уточнити Ваші переконання . Справа в тому , що деякі » адвентисти — антитринітарії » ( в народі їх називають » двієчниками » ) визнають Ісуса Христа за Бога рівного у всьому Отцю , але Святого Духа або не вважають особистістю взагалі, або визнаючи Його особою , не вважають Його Богом. Інші » адвентисти — антитринітарії » ( в народі їх називають » одиничниками » ) не визнають навіть божественності Ісуса , вважаючи Його створеною істотою. До якої групи Ви відносите себе ? Будь ласка, уточніть цей момент , задаючи додаткові питання . Це важливо для того , щоб мої аргументовані відповіді були саме для Вас .
5. Кому молився Ісус , якщо Він Бог всемогутній ? — Це питання не враховує важливого моменту в Біблійному вченні . Я особливо виділив » Біблійне вчення «, тому що противники триєдності НЕ врахували того , що Ісус , володіючи повнотою божества , принизив Себе настільки, що ЖОДНОГО РАЗУ в земному житті не скористався Своєю Божественною природою або своїми надлюдськими здібностями. Цей факт , нехтуємий антитринітаріями , пояснює , чому Ісус молився взагалі , і чому Він стверджував Свою підпорядкованість Отцю і залежність від Отця. Інакше Він не зміг би стати нам прикладом і не зміг би стверджувати , що Його послідовники зможуть створити більше, ніж Він створив . Отже , правильна відповідь на це Ваше питання: Людська природа Ісуса молилася Богу Отцю , тоді як божественна природа Ісуса була в повній бездіяльності.
6. Чи помирав Син Божий? — Так, звичайно ! Так стверджує Біблія. Суперечка в іншому: чи помер БОГ в Ісусі Христі ? І ось на це питання є чітка і конкретна відповідь : в Ісусі Христі померла тільки людська природа , а Божественна природа померти не могла — Ісус мав життя Сам у Собі, тільки ця божественна природа , як я вже сказав , повністю не діяла в житті Ісуса , і тому створюється враження її відсутності.
7.  Де була душа Сина Божого ? — Цікаве питання : а Ви взагалі адвентист? Яку відповідь про душу Ви очікуєте від адвентиста? А взагалі , Біблія говорить що-небудь про душу Бога? І чому Ви питаєте про душу Ісуса тільки в разі відповіді , що Син Божий не вмирав ? Скажу прямо : це питання звучить для мене дуже дивно , так що навіть і не знаю , що відповісти на нього. Може бути Вам повторити , що таке » душа» в Біблії?
8. Чому я апелюю не біблійними принципами і вживаю перераховані Вами слова і вислови ? У нашій мові є багато слів і значень , які в Біблії не зустрічаються. І проте, ми їх використовуємо тільки тому , що вони зрозумілі нашим сучасникам. У той же час є безліч біблійних слів і фраз , які я не використовую лише тому , що вони будуть зовсім незрозумілі більшості моїм сучасникам. Наприклад , я не стану подібно Соломону називати красиву жінку » кобилою » — у часи Соломона це було найвищою мірою компліментом , а в наш час це буде найвищою мірою образи. Або наприклад, багато християни називають свої церковні будівлі і молитовні приміщення » храмом » або » святилищем » (англійською » храм » і » святилище » ). Однак, біблійна термінологія дозволяє використовувати лише слова » синагога» , » молитовний будинок » і «збори » , а храму і святилища сьогодні на землі немає , хіба що в самій людині. Так що в тих випадках, коли потрібна не суворе науково- богословське трактування , а досить простонародне гомілетичне тлумачення, я можу використовувати загальнохристиянські терміни . Але коли ми обговорюємо доктрину про Бога , я зазвичай використовую недвозначні точні слова і терміни .
І на закінчення зазначу ще один важливий момент: навіть якщо я і використовую будь-де слово » трійця » або » триєдність » , то це зовсім не обов’язково означає , що моє розуміння природи Бога таке ж , як у інших християн з інших деномінацій . До тих пір , поки в Біблії є фрази «в ім’я Отця , Сина і Святого Духа » і » Благодать Господа нашого Ісуса Христа , і любов Бога й Отця, і причастя Святого Духа » , я сміливо можу використовувати слово «трійця» , навіть якщо я вкладаю в нього не той же зміст , що католики чи баптисти.
Отже , я вважаю , що мої аргументи суттєві — я тезисно представив досить обгрунтувань для знань Біблії та історії Церкви АСД . Ви маєте право вважати інакше . Для більш повної аргументації з приведенням перевіряючих фактів , будь ласка , задавайте уточнюючі запитання , не забувши при цьому вказати , в що конкретно Ви вірите щодо природи Ісуса Христа ( Його предвічне існування і божественність) і відносно Духа Святого (Його особистість і божественність) .

Благословень! Василь Юнак.

(Пошукові запити користувачів: запитання-відповіді; вопросы и ответы; ответы на вопросы; відповіді на запитання; христианский ответ; асд; провославные; католические; адвентисты седьмого дня; адвентисти сьомого дня; єхб; хвє; ехб; хве; свидетели Еговы; энциклопедия)

Трійця. Піонери адвентизму викривали Трійцю?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

« »