Війни і вбивства — це все з Божого благословення?

Июл 15 • Бог есть любовь! • 194 Просмотров • Комментариев к записи Війни і вбивства — це все з Божого благословення? нет

GD Star Rating
loading...

У Старому Завіті війни і вбивства — і це все з Божого благословення?

Відповідає Василь Юнак, 11.06.2007

Юрій пише: «Мені дуже цікавить питання: 1. Чому в Старому Завіті стільки багато воїн, вбивств і це все з Божого благословення? 2. Чи має місце в Біблії думка, що в Божому плані не було місце війнам, точніше Бог Сам воював би за Ізраїля, які не торкалися б до мечів взагалі? «

Брат Юрій, почну відповідати з другого питання. Так, така думка в Біблії присутня. Ось Вам кілька прикладів:

Армія фараона наздоганяє втікачів рабів-євреїв біля Червоного моря. Рішення: «Господь буде воювати за вас, а ви мовчіть» (Вих 4:14). Євреям воювати не довелося.

Господь обіцяв Ізраїлю дати Ханаанскую землю. Але там проживали інші народи. Рішення: 27. Свій страх пошлю перед лицем твоїм, і приведу в замішання ввесь цей народ, що ти ввійдеш між нього. І всіх ворогів твоїх оберну до тебе потилицею.

28. І пошлю шершня перед тобою, і він вижене перед тобою хіввеянина, ханаанеянина та хіттеянина. (Вихід 23:27,28)
Хоча в реальності це траплялося не завжди, але на те були причини, тому що народ Ізраїльський виявляв непокору керівництву Божому.

Взяття Єрихону відбулося без штурму. Стіни зруйнувалися без штурму 20. І закричав народ, і засурмили в сурми. І сталося, як народ почув голос сурми, і закричав народ гучним криком, то впав мур на своєму місці, а народ увійшов до міста, кожен перед себе. І здобули вони те місто. (Ісус Навин 6:20) Хоча в захопленні Єрихону всі жителі були вбиті, але це було не в результаті війни, так як ніякої битви не було, а в результаті закляття, тобто вимоги Божі знищити народ, який наповнив міру беззаконня (Бут 15:16).

А ось визвольна війна Гедеона — у його армії навіть зброї не було! (Суд 7:15-22) Всі загиблі в цій битві, були вбиті своїми ж.

Став табором пішли війною на Ізраїля. Але пророк Єлисей не тільки втримав обидві сторони від пролиття крові, а й віднадив сиріян від воєн з євреями вельми незвичайним способом: «І сказав: Не вбивай. Хіба мечем твоїм і луком твоїм ти полонив їх, щоб вбивати їх? Поклади хліб та води нехай вони їдять та п’ють, і нехай ідуть до свого. і для них велику гостину, і вони їли й пили. і відпустив їх, і пішли до свого пана. і не ходили більше ті полчища Сирійські в землю Ізраїлеву «(4Цар 6: 22-23).

Йосафат виграв битву за допомогою одних лише хористів, які прославляли Бога (2Хр 20:21-24).

Той же Давид, чиї руки були повні крові, також мав досвід, коли Господь воював за нього: «… і коли почуєш шелест кроку по вершинах шовковичних дерев, то руш, бо то тоді вийшов Господь перед тобою, щоб побити филистимлян «(2Цар 5:24).

І це ще не всі випадки Божого втручання в битву. Але тим не менш, є інші приклади, коли війна була повністю допущена Богом. Наприклад, «Мойсей сказав до Ісуса: Вибери нам людей сильних і вийди воюй з Амаликом завтра я стану на вершині пагорба, і жезл Божий буде в моїй руці. І зробив Ісус, як сказав йому Мойсей, і пішов битися з Амаликом, а Мойсей та Аарон і Ор зійшли на вершину пагорба, і коли Мойсей піднімав руки свої, долав Ізраїль, а коли опускав руки свої, долав Амалик, але руки Мойсеєві стали тяжкі, і тоді взяли камінь і підклали під нього, і він сів на ньому, а Аарон та Хур підтримували руки йому, один з одного, а другий з іншого боку. І були руки його підняті до заходження сонця. І скинув Ісус Амалика й народ його, вістрям меча «(Вих 17:9-13). Але і в цій війні Господь бажав показати, що перемога залежить не від сили воїнів чи мистецтва полководця, але від благословення Божого.

А тепер — перше питання. Чому війни все ж були? Чи не Господь придумав війни. Але Господь не став міняти політичну ситуацію у світі. Не став змінювати методи взаємовідносин між людьми. Не робив цього Ісус Христос, коли був на землі. І апостоли не ставили перед собою мети впливати на політичні, соціальні чи економічні відносини. І не тільки про війни варто говорити. Те ж можна сказати і про рабство, і по інших ситуаціях, як скажімо, багатоженство. Не це було метою Бога, а індивідуальне перетворення кожної людини окремо і його особисте спасіння. Проблему воєн не можливо вирішити локально. І тільки коли Господь відтворить Нове небо та Землю Нову, ось тоді вже не буде воєн, рабства, і всього іншого, що не відповідає істинному характеру нашого Бога. А поки на землі царює сатана, а не Бог. Тому й методи відносин між людьми залишаються сатанинськими.

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

« »