Чому Біблія ущемляє права жінок? Хіба жінка не людина?

Янв 26 • Толкование Писания • 1743 Просмотров • Комментариев к записи Чому Біблія ущемляє права жінок? Хіба жінка не людина? нет

GD Star Rating
loading...

Чому Біблія ущемляє права жінок? Хіба жінка не людина?

Запитує Анастасія
Відповідає Віктор Білоусов , 11.12.2013

Мир Вам , Анастасія !
По- перше , треба розуміти — де і коли була написана Біблія. На Близькому Сході завжди (і зараз) було своєрідне ставлення до жінок. Старий Завіт на противагу тогочасній культурі , забезпечував багато прав жінок. Насправді Бог ненавидить будь-які форми насильства і експлуатації людей (Вихід 22:22 ; Второзаконня 27:19 ; Ісая 10:1,2) . У Законі Мойсеєвім засуджувалося зґвалтування і проституція (Левит 19:29 ; Второзаконня 22:23-29). Перелюбство було заборонено і каралося смертю, причому страчували як жінку, так і чоловіка (Левит 20:10). Закон давав жінкам певні права і захищав їх від поширеної серед інших народів експлуатації.
У євреїв доброчесна дружина високо цінувалася і шанувалася ( Притчі 31:10 , 28-30) . Якщо ізраїльтяни не слідували Божим законом і принижували жінок , то це не було Божою волею, а відбувалося з вини людей (Повторення Закону 32:5). У кінцевому рахунку Бог засудив і покарав цей народ за його кричущу непокору.
Далі буде деякий огляд того, що Писання говорить про роль і права жінок .
Бог створив чоловіка і жінку. Обидва повстали проти Його волі і на рівних умовах мали права покаяння і віри. Він з любов’ю приймає назад обох. Ісус помер за всіх людей , і заповідь Ісуса була дана робити учнів і серед чоловіків і серед жінок. (Євангеліє від Марка 16:15). Більше того , Бог очікує повну відданість Собі, як з боку чоловіка так і жінки. У Бога немає любимчиків (Дії 10:34 ) .
Жінка така ж особлива частина створеного Богом світу , як і чоловік . Однак, ставлення до жінок в історії було завжди трагічним. Сотні мільйонів жінок зазнають насильства і приниження . На них кричать , їх б’ють і залякують .

Люди зазвичай запитують : «А Бог — це жінка чи чоловік? » Цікаво , що Бог не має статі , але з іншого боку відповідь може бути «Так! ». Буття 1:27 говорить : « 27 . І створив Бог людину за образом Своїм , за образом Божим створив, як чоловіка та жінку створив їх ».
Образ Бога відображений в обох чоловікові і жінці ! Так , ми навчені звертатися до Бога як до Отця , і це вірно . Але , чи знаєте ви , що наш небесний Отець має якості притаманні жінці і чоловікові? У Бога є все: любов , міць , чутливість , сила , емоції , раціональність , турбота , рішучість , терпимість , дбайливість, і все це збалансовано. Саме тому чоловік і жінка доповнюють один одного. Бог ніколи не задумував , щоб чоловік і жінка були незалежні один від одного. Більше того , Він створив їх залежними один від одного.
1 Коринтян 11: Втім , ані чоловік без жінки , ані жінка без чоловіка , в Господі .
У Біблії є безліч розповідей про чоловіків-героїв, але також є розповіді і про жінок-героїв. Зі Старого Завіту нам відомі такі імена: Сара , Ребекка , Рахіль , Дебра , Рут , Анна , Естер і багато інших. У Новому Заповіті ми можемо згадати Марію, матір Ісуса , і Марію Магдалену . Але є також ще більше героїнь ! Наприклад, самарянка (Івана 4 ), Акила (Дії 18 ), Лідія (Дії 16 ) і жінка , яка помазала Ісуса пахощами (від Марка 14 ). Письменники Біблії не боялися гідно оцінювати жінок.
Деякі люди так інтерпретують Біблію, нібито чоловікам нема чому повчитися у жінок. Так, правда , що Новий Завіт не дозволяє жінкам узурпувати владу над чоловіками у вченні і проповіді (1Тимофія 2), але це не означає , що чоловікам нема чому навчитися у жінок.
Наприклад , в Буття 21:12 , Бог сказав Аврааму слухатися всього, що говорить Сара. Сара була його дружиною і в 1Петра 3 Господь хвалить Сару за те, що вона підпорядковувалася Аврааму, але в той момент Господь сказав йому слухати свою дружину!
Дебра була суддею над Ізраїлем ( Судді 4-5) і ,  завдяки  її мудрості , багато складних проблем були вирішені ( Судді 4 : 5). Акила була надійним товаришем апостола Павла (Дії 18 ) і публічно отримувала похвалу від Апостола.

Наше суспільство інстинктивно  розуміє авторитарність чоловіків і підпорядкованість жінок. Багато людей не люблять Біблійне вчення про шлюб. Шлюб задуманий Богом так, що дружина з любов’ю підпорядковується, а чоловік з любов’ю керує сім’єю. Це план Бога.
Слово «підпорядкування » придбало негативне розуміння  в нашому суспільстві. Чоловіки і жінки не хочуть підкорятися , протест видно скрізь. Студенти не поважають вчителів , громадяни країни зневажають правителів і поліцію, діти не коряться батькам. Не дивно , що суспільство , яке підкреслює значимість «я» , відкинуло Божий план щодо підпорядкування в шлюбі. Бог ніколи не говорив , що легко відрікатися і ставити потреби інших попереду своїх, але Він заповідав так чинити , бо Він знає , що тільки через самозречення ми відчуємо самореалізацію (до Филип’ян 2:4-7) .
Він створив нас для добрих справ , які можуть бути зроблені завдяки жертовній любові (до Ефесян 2:10 , 5:1-2) . Егоїстичні амбіції вписані в список гріхів (до Галатів 5) , тому що вони руйнують любов і відносини. Підпорядкування не має на увазі панування або утиск . Біблія чітко вчить про зловживання владою (Матвія 20:25, до Колосян 3:18-19) .
Є два значення слова «підпорядкування » , і жодне з них не сприймається нами добре , якщо ми чуємо це вперше. Перше значення — це добровільно поставити потреби іншого (жінки або чоловіка) вище своїх власних (до Ефесян 5 : 21) . Друге значення — це бути в добровільному підпорядкуванні владі , наприклад до Євреїв 13:17 Бог говорить підкорятися владі, наставникам в церкві. Це також відноситься до відносин між чоловіком і дружиною. Останнє — найскладніше для сприйняття людьми. Зараз суспільство тлумачить «підпорядкування » чоловікові, як визнання більш низького положення .
Але якщо дивитися очима Бога, то Він надає позитивне значення  цьому слову . Бог, а не чоловік, винайшов шлюб, знаючи, що найкраще спрацює. Він помістив підпорядкування у відносини , щоб зробити порядок , а не для створення більш низького положення жінки. Чоловік не відвойовував свою владу над дружиною, вона дана йому Богом. Підкоряючись цій владі, не означає, що жінка постає гірше за статусом, просто кожен виконує свою відповідальність, дану Богом.
Чи означає «рівність» що до чоловіків і жінок слід однаково ставитися з повагою? Давайте візьмемо, наприклад , футбольну команду: там всі гравці рівні, але чи означає , що ми зітремо відмінність між їх ролями в грі і дозволимо всім бути воротарями ? Або дозволити всім грати там , де вони хочуть! Це не збільшить ваші шанси перемогти. Ні, командна робота вкрай важлива і це можливо, якщо всі виконують запропоновані їм ролі. «Зрівнялівка» зруйнувала б навіть надію на перемогу.
Існує кілька основних відмінностей між чоловіками і жінками (їх фізичні можливості, сила , голос , здатність народжувати дітей , емоційність), але відмінність статей відображається навіть у ролях , які мають чоловіки і жінки. Нам , звичайно, треба визнати не тільки основні відмінності, але і різні ролі. Доповнення один одного — це план Бога, особливо для шлюбу. Нам потрібно пам’ятати, що за планом жінка і чоловік не були незалежні один від одного.
Бог вчить , що чоловік — це духовний лідер сім’ї ( Буття 3:16). У посланні до Ефесян 5:25 -33 , Біблія повідомляє нам « дружини підкоряйтеся своїм чоловікам , як Господеві ». З іншого боку , чоловіки не вільні від того , щоб піклуватися , не лінуватися і поважати своїх дружин. Насправді , Бог покликав в Ефесян 5:25 «Любіть своїх жінок, як Христос полюбив Церкву і віддав своє життя за неї». Багато б знайшлося жінок , які відмовилися підкоритися жертовному, неегоїстичному, люблячому дружину.
Різниця в ролях абсолютно не має на увазі більш низьке або високе положення . Звичайно, в якомусь сенсі ми рівні (перед Богом ) , але рівність перед Богом не має на увазі зрівнялівку в тих ролях , для яких ми були створені. Діти і батьки рівні перед Богом , але хто буде сперечатися , що те, що скаже 3 -х річна дитина рівноцінна тому, що думає 30 річний батько. Лідер — батько. І Біблія вчить , що чоловік і жінка рівні ( до Галатів 3:28 ) , але це не перекреслює відмінності в ролях чоловіки і жінки.
Побутує думка, що ґрунтується на декількох уривках , що Павло був жінконенависником . Але , досліджуючи Писання , ми бачимо , що він дякує і захоплюється жінками в кожному листі до кожної церкви , до якої він звертався :
-до Римлян 16 , теплі почуття до жінок, подруг і соратниць .
-1Коринтян 11:4 дозволяє жінкам молитися в церкві , в 1 Кор . 9:5 говорить , що апостоли мають право одружуватися.
— Рівність всіх віруючих ( до Галатів 3:28 ) .
— Павло закликає чоловіків підтримати лідерство жінок в церкві ( до Филип’ян 4:3).
— до Ефесян 5 любити дружин , до Колосян 3:19 закликає мужі любити дружин і не бути строгими до них.
-Павло закликає Християн поважати всіх , хто працює усередині в церкви — не тільки чоловіків (1Солунян 5:12 ) .
-Ефес і Кріт : Коли Павло пише чоловікам — лідерам , він повністю підтримує жіноче служіння . Від жінок очікується така ж відданість , як і від чоловіків (Титу 2:3-5 ) , але все ж з ними треба обходитися чутливо і з повагою (1Тимофія 5:2) . Павло говорить , що найвище становище в помісних церквах має належати одруженим чоловікам , які змогли виховати слухняних дітей. (1Тимофія 3 , Тита 1 )
-А також згадайте грецьких жінок почесного стану, які увірували і пішли за Павлом (Дії 16:13-14 , 17:4 , 17:12 , 17:34 ) . Вони не були ображені, а навпаки , вони прийняли його і його послання .

Благословень Божих , Віктор.

(Пошукові запити користувачів: запитання-відповіді; вопросы и ответы; ответы на вопросы; відповіді на запитання; христианский ответ; асд; провославные; католические; адвентисты седьмого дня; адвентисти сьомого дня; єхб; хвє; ехб; хве; свидетели Еговы; энциклопедия)

 

Чому Біблія ущемляє права жінок? Хіба жінка не людина?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

« »