Присягати ім’ям Господа будеш,- в одному місці . В іншому : не клястися зовсім. Як зрозуміти?

Янв 26 • Толкование Писания • 872 Просмотров • Комментариев к записи Присягати ім’ям Господа будеш,- в одному місці . В іншому : не клястися зовсім. Як зрозуміти? нет

GD Star Rating
loading...

Присягати ім’ям Господа будеш,- в одному місці . В іншому : не клястися зовсім. Як зрозуміти?

Запитує Олег
Відповідає Олександра Ланц , 16.12.2013

Мир вам , Олег !
Слово « клятва » — одне їх найсильніших , тому що має на увазі абсолютну і беззастережну вірність даному слову. Коли ми читаємо Біблію , виявляємо , що клятвені обіцянки були досить таки поширені. Це й не дивно , бо ж у ті часи не було ні нотаріусів , ні адвокатів , люди багато в чому повинні були вірити один одному на слово. Як переконати якусь людину в тому , що ви виконаєте свою обіцянку ? Поклявся . А як переконати так , щоб у нього не залишилося й тіні сумніву ? Заприсягтися найдорожчим , що у тебе є , чи не так? «Клянуся своїми дітьми» , «Клянуся своїм здоров’ям і благополуччям » — не кожен з легкістю дасть таку клятву , особливо , якщо має намір її порушити.
Однак , що найдорожче для будь-якої віруючої людини , як не ім’я його БОГА ? Народи , які жили навколо ізраїльтян , клялися іменами своїх богів. І це вважалося найстрашнішою клятвою . Коли Вседержитель вивів дітей Якова з єгипетського рабства , Він почав переорієнтувати їх свідомість з імен чужих божків на Своє ім’я , допомагаючи їм зрозуміти , що тільки Він є Всесильним і Істинним Богом. І Він пояснював їм цю істину на мові , яку вони в той час могли добре зрозуміти . Ось 2 основних уривка на цю тему:
13. Бійся Господа, Бога свого, і Йому будеш служити, і Йменням Його будеш присягати.14. Не будеш ходити за іншими богами з богів тих народів, що в околицях ваших,15. бо Господь, Бог твій Бог заздрісний посеред тебе; щоб не запалився на тебе гнів Господа, Бога твого, і щоб Він не вигубив тебе з поверхні землі. (Повторення Закону 6:13-15)
20. Господа, Бога свого, будеш любити, Йому будеш служити, і до Нього будеш горнутись, а Йменням Його будеш присягати.21. Він хвала твоя, і Він Бог твій, що з тобою зробив був великі та страшні діла, які бачили очі твої.22. Сімдесятьма душами зійшли були твої батьки до Єгипту, а тепер, щодо численности, Господь, Бог твій, зробив тебе, як зорі на небі!(Повторення Закону 10:20-22)
Перечитайте їх ще раз , звертаючи увагу на те , що слова про «іменем клянись » стоять в ряду інших важливих наказів :
— Бога бійся
— Богу служи
— До Бога приліпися
— Його ім’ям клянись
З першого прочитання може здатися , що Бог тут вчить людей клястися Його ім’ям , але ж насправді Він навчає їх зовсім іншому. Загальна тема цих наказів така: постав Мене на перше місце і все , що робиш , роби , знаючи , що саме Я твій Пан , і ніхто інший. Відліпися від чужих імен та приліпися до Мого імені. Якщо вже тобі необхідно поклястися комусь у чомусь , то не використовуй імена інших богів , Я тобі дозволяю використовувати Моє ім’я. Саме « дозволяю» ! Щоб закріпити це знання , цю заповідь , Господь пізніше вустами Ісуса Навина скаже :
щоб ви не змішувалися з цими людьми, цими позосталими з вами, а ім’я їхніх богів ви не згадаєте, і не будете заприсягати ними, і не будете служити їм, і не будете вклонятися їм… (Ісус Навин 23:7)
Хіба через це Я пробачу тобі: твої діти Мене полишили, і присягаються тим, хто не Бог. Я їх нагодував, а вони чужо ложать і натовпом ходять до дому блудниці… (Єремія 5:7)Бачите те ж саме формулювання ? » Не вклоняйся , не служи , не клянися » — тобто Не вважай їх головними у своєму житті , взагалі не вважай їх за богів.
16. Бо люди клянуться вищим, і клятва на ствердження кінчає всяку їхню суперечку. (До Євреїв 6:16)
Вседержитель вчив Свій народ , що Він і є «вищий» , і іншого, як Він немає. Тому якщо вони хочуть поклястися чимось «вищим » , то немає нічого вище Його імені.
Божі люди вживали Його ім’я для того , щоб давати клятви , і Господь не заперечував проти цього. Ось наприклад , Авраам , зажадав такої  клятви від свого слуги : « і клястися мені Господом , Богом неба й Богом землі , що ти не візьмеш для сина мого з – посеред  дочок хананеянина , серед яких я живу … » ( Бит.24 : 3 ) або ось Саул взяв подібну клятву з Давида : «Отже присягни мені Господом , що не вигубиш насіння мого по мені, і що не вигубиш імени мого з дому батька мого » ( 1Цар.24 : 22 ) . Навіть язичниця Рахав , яка зрозуміла , наскільки важливий Бог для ізраїльтян , взяла з підглядачів таку ж клятву: « присягніть мені Господом, що як я вчинила з вами милість , так зробите й ви милість з домом батька мого , і дасте мені правдивого знака …» ( Ііс.Нав.2 : 12 )
Господь не заперечував проти клятв , даних при згадці Його імені , тільки до тих пір , поки Його люди не починали клястися у брехні , тобто не просто не виконували клятву , але вже з самого початку знали, що не виконають .
Вседержитель завжди вчив Своїх людей тому, що якщо вже вони виголосили якусь клятву , вони зобов’язані її виконати. Порушення клятвеної  обіцянки стоїть в одному ряду з такими гріхами , як блуд , гомосексуалізм , скотоложество , вбивство ( 1Тім1 : 10 ) , і покарання за нього суворе :
3. І сказав він мені: Це те прокляття, що виходить на поверхню всієї землі. Бо кожен злодій буде безкарний згідно з тим, що з цього боку звою написане, і кожен, хто присягає ложно, буде безкарний згідно з тим, що з того боку звою написане. (Захарія 5:3)
Тому закон наказує :
12. І не будете присягати Моїм Іменем на неправду, бо зневажиш Ім’я Бога свого. Я Господь! (Левит 19:12)  якщо хто дасть обітницю Господу , або присягне присягу , поклавши зарок на душу свою , то він не повинен порушувати слова свого , нехай зробить усе , що вийшло з уст його .
Коли хто складає обітницю для Господа або присягне присягу заректи зарока на душу свою, хай той не порушить свого слова, нехай зробить усе, як вийшло було з його уст. (Числа 30:3)
Зверніть особливу увагу на те , що тут немає формулювання типу « хто поклянеться ім’ям Господа», але просто сказано « хто поклянеться » , тому що для Бога не важливо , вживалося чи при цьому Його ім’я , для Нього важливо , що клятва взагалі прозвучала , а значить , людина, що носить Його ім’я , повинна  її виконати.
Чи легко виконати клятву ? Для того, щоб людина могла це зробити , необхідно володіти двома головними якостями: 1 ) вірність власному слову і 2 ) здатність контролювати ситуацію. Наприклад , якщо я , вміючи водити автомобіль , заприсягнуся кому-небудь , що ніколи в житті не сяду за кермо автомобіля , я можу демонструвати вірність , але чи можу контролювати ситуацію? Адже якщо обставини складуться так , що тільки я зможу бути людиною , якій доставить вмираючої дитини в лікарню на якийсь машині , то я опинюся в неприємній ситуації: порушити свою клятву і автоматично порушити поняття вірності , або дозволити дитині померти. У Біблії записано кілька історій про те , як через необдуману клятву сталося страшне , прочитайте , наприклад , одну з них в Марк.6 :22 -27.
Коли Ісус почав Своє служіння , серед вчителів народу Божого було багато суперечок про те , як , чим і коли клястися , але не було ясного розуміння , що клятви — це серйозне зобов’язання , яке людина накладає на себе , і що Бог ніколи не наказував клястися його ім’ям , але просто дозволив це робити , якщо є така необхідність. Тому Ісус , виправляючи те, що було спотворено і затемнено , пояснив сенс даного в Торі веління про клятви :
Ви чули , що сказано: Не клянись неправдиво , але виконуй клятви свої перед Господом . І це правильно , і так має бути. Ісус тут не скасовує заповідь , але Він милостиво допомагає людям побачити , що краще б їм , взагалі , не вимовляти ніяких клятв . « А Я вам кажу не клястися зовсім: ані небом , бо воно престол Божий ; ні землею, бо підніжок для ніг Його ; ні Єрусалимом , бо він місто Царя Великого; ні головою твоєю не клястися , бо не можеш жодної волосини зробити білим або чорним». Бачите причину ? Тому що ти не можеш знати , що з тобою буде завтра! Не будь самовпевненим , коли накладаєш на себе серйозні зобов’язання ! Адже сказано ж , що якщо не виконаєш , то потрапиш під осуд.  « А найперше, браття мої, не кляніться ні небом, ані землею, і ніякою іншою клятвою! Слово ж ваше хай буде: Так, так та Ні, ні, щоб не впасти вам в осуд». (Якова 5:12)

З повагою , Саша .

(Пошукові запити користувачів: присягати; запитання-відповіді; вопросы и ответы; ответы на вопросы; відповіді на запитання; христианский ответ; асд; провославные; католические; адвентисты седьмого дня; адвентисти сьомого дня; єхб; хвє; ехб; хве; свидетели Еговы; энциклопедия)

Присягати ім'ям Господа будеш,- в одному місці . В іншому : не клястися зовсім. Як зрозуміти?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Духовный-маяк группа ВКДорогие друзья! Если Вы хотите принять участие в распространении Благой Вести о скором пришествии нашего Господа. Просим рассказать о нашем сайте Вашим друзьям с помощью кнопок соцсетей. Благодарим Вас!

Опубликовать в Google Plus
Опубликовать в Мой Мир
Опубликовать в Одноклассники
Опубликовать в Яндекс

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

« »